Dietoloqlar və elm adamları xəbərdarlıq edirlər ki, iki tərəvəz – kartof və badımcan qızardıldığında sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
KONKRET.az xəbər verir ki, yüksək temperatur orqanizmə mənfi təsir göstərən zəhərli maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Kartof
Kartof qızardıldığında akrilamid əmələ gəlir ki, bu maddə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) potensial kanserogen kimi qəbul etdiyi maddədir. Bu riski artırır:
– Onkoloji xəstəliklər.
– Sinir sisteminin pozğunluqları.
– Orqanizmdə iltihabi proseslər.
Temperatur nə qədər yüksək olarsa və qızartma müddəti nə qədər uzun olarsa, məhsulda bir o qədər akrilamid toplanır.
Badımcan
Badımcanların tərkibində böyük miqdarda zəhərlənməyə səbəb ola bilən təbii toksin olan solanin var. Qızartma zamanı onun konsentrasiyası artır, bu da aşağıdakılara səbəb ola bilər:
– Ürəkbulanma və qusma.
– Başgicəllənmə və zəiflik.
– Mədə narahatlığı.
Bu tərəvəzləri necə təhlükəsiz etmək olar?
Kartof bişirmək və ya qaynatmaq daha yaxşıdır – bu bişirmə üsulları ilə akrilamid praktiki olaraq əmələ gəlmir.
Bişirmədən əvvəl badımcanları duzlu suda islatmaq lazımdır – bu, solanin səviyyəsini azaldır.
Mütəxəssislər qızardılmış qidaların istehlakını minimuma endirməyi və daha sağlam bişirmə üsullarına üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. / baku.ws