Çoxlarının sevimli qidası olan şokoladla bağlı müəyyən suallar var. Bəziləri onun faydalı olduğunu deyir, bəziləri isə zərərləri barədə danışır. Bəs şokolad həqiqətən zərərlidir?
KONKRET.az xəbər verir ki, şokolad beyinə müsbət təsirlər göstərə bilən qida kimi tanınır. Xüsusilə tünd şokolad, yüksək miqdarda flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr beyində qan dövranını yaxşılaşdırır, sinir hüceyrələrinin fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaşı gücləndirir. Şokoladda olan teobromin və kofein kimi stimullaşdırıcı maddələr diqqət və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, serotonin və endorfin kimi “xoşbəxtlik hormonları”nın ifrazını artıraraq stressi azalda bilir.
Lakin şokoladın müsbət təsirləri yalnız düzgün miqdarda istehlak edildikdə mümkündür. Həddindən artıq şokolad yemək şəkər və yağ qəbulunu artıraraq sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə tünd şokolad, az şəkərli olduğu üçün sağlam seçim hesab olunur.
Bu şokoladları almayın!
Şokolad növündən asılı olaraq damarları tıxaya bilər. Tünd şokolad (kakao miqdarı 70%-dən çox olan) flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr damar sağlamlığına müsbət təsir göstərərək damarların elastikliyini artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır. Eyni zamanda, tünd şokolad “pis” xolesterinin (LDL) oksidləşməsinin qarşısını alaraq damarların tıxanma riskini azalda bilər.
Lakin süd şokoladı və ya çox şəkərli, yağlı şokolad məhsulları tez-tez istehlak edilərsə, bu, sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Belə şokoladlarda yüksək miqdarda doymuş yağlar və şəkər damar tıxanmasına səbəb ola biləcək faktorlardır. Ona görə də şokolad yemək istəyənlər üçün tünd şokoladın az miqdarda istehlakı daha məsləhətdir.
Palma yağı olan şokoladlar sağlamlıq üçün daha çox risk daşıyır. Palma yağı doymuş yağlarla zəngin olduğu üçün uzunmüddətli istifadədə “pis” xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damar tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Palma yağının tərkibində trans yağlar da ola bilər ki, bu da damar sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Bu cür şokoladlar həmçinin daha çox emal edilmiş və az qida dəyərinə malikdir. Belə məhsulların tərkibində çoxlu şəkər, süni qatqılar və zərərli yağlar olduğu üçün onların davamlı istehlakı damar tıxanması və digər metabolik xəstəliklər riskini artıra bilər.
Əgər şokolad istehlak edirsinizsə palma yağı olmayan, yüksək kakao faizi ilə tünd şokolad seçmək sağlamlıq baxımından daha təhlükəsiz seçimdir. Məhsulun etiketini diqqətlə yoxlamaq və tərkibində palma yağı olan məhsullardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.//Milli.az