Çörək seçərkən nələrə diqqət etməlisiniz? – Ekspertlər AÇIQLADIbackend

Çörək seçərkən nələrə diqqət etməlisiniz? - Ekspertlər AÇIQLADI

Çörək yalnız yeməklərə dadlı əlavə deyil, həm də rasionun vacib elementidir. Ancaq bu məhsulun həqiqətən faydalı olması üçün onu diqqətlə seçməlisiniz. 

KONKRET.az xəbər verir ki, qidalanma ekspertləri ən yaxşı çörəyi necə seçmək barədə məsləhətləri bölüşürlər.

Tam taxıl çörəyi

Tam taxıl çörəyi, təmizlənmiş undan hazırlanmış ağ çörəklə müqayisədə daha sağlam hesab olunur, çünki taxılın bütün hissələrini – kəpək, mikrob və endospermi saxlayır.

Dietoloq Jaklin London qeyd edir ki, bunun sayəsində emal zamanı itirilən daha çox B vitaminləri, minerallar və fitokimyəvi maddələr ehtiva edir. Bu cür çörək də liflə zəngindir, bu da həzmi normallaşdırmağa və xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Onun sözlərinə görə, bütün taxıl çörəyi yemək, ürək-damar xəstəlikləri, diabet və bəzi xərçəng riskinin azalması ilə əlaqəlidir.

Dietoloq Lora İu əlavə edir ki, belə çörəyi seçərkən lifin tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır: hər dilimdə ən azı 3-4 qram olmalıdır.

Toxumlu çörək

Çörəyin tərkibindəki toxumlar onu omeqa-3 yağ turşuları, zülallar və lif daxil olmaqla faydalı maddələrlə zənginləşdirir. Lora İu vurğulayır ki, bu cür çörəklərdə tez-tez kətan və çia toxumları, həmçinin balqabaq toxumu və yulaf var ki, bu da məhsula qida dəyəri əlavə edir.

Cücərmiş çörək

London qeyd edir ki, cücərmiş taxıllar onların qida maddələrinin biomövcudluğunu artırır. Bu, orqanizmin daha çox qida qəbul etməsi deməkdir. Valeri Aqiman aydınlaşdırır ki, cücərmə prosesində zülallar peptidlərə və amin turşularına parçalanır ki, bu da çörəyi daha asan həzm etdirir və daha qidalı edir.

Mayalı xəmir çörəyi

Mayalı çörək, yabanı maya və bakteriyaların iştirak etdiyi fermentasiya prosesi sayəsində dəyərlidir. Aqiman, mayada olan bəzi bakteriya ştamlarını probiotik xüsusiyyətlərə malik olduğunu və sağlam bağırsaq mikroflorasının qorunmasına kömək etdiyini vurğulayır.

Qlütensiz çörək

Bu çörək seçimi qlütenə qarşı dözümsüzlükdən əziyyət çəkən və ya buğda məhsullarının istehlakını istisna edən xroniki xəstəlikləri olanlar üçün nəzərdə tutulub.

London qeyd edir ki, özü olmayan reseptlər tez-tez qlüten çatışmazlığını kompensasiya etmək üçün saqqız və stabilizator kimi əlavələrdən istifadə edir və su adətən ilk tərkib hissəsidir.

Çörək seçmək üçün məsləhətlər

1. Tam buğda unu, tam yulaf və ya çovdar kimi ilk tərkib hissəsi kimi tam taxılları göstərilən çörəkləri seçin.

2. Əsas tərkib hissəsi kimi təmizlənmiş un olan məhsullardan çəkinin.

3. Tərkibi oxuyun: İdeal olaraq, çörəyin hər dilimində ən azı 3 qram protein, minimum əlavə edilmiş şəkər (hər dilimdə 2-3 qrama qədər) və orta miqdarda natrium olmalıdır.

4. Əlavə lif və qida maddələri ilə təmin etmək üçün müxtəlif taxıl və toxumları olan çörəkləri seçin.

Düzgün çörək seçimi yalnız rasionunuzu şaxələndirməyə deyil, həm də sağlamlığınızı qorumağa, qidalanmanızı balanslı və sağlam etməyə kömək edəcəkdir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*