Əhalinin nəzərinə: qəhvəyi yumurtadan daha çox ağ yumurta alın – Səbəb budurbackend

Əhalinin nəzərinə: qəhvəyi yumurtadan daha çox ağ yumurta alın – Səbəb budur

Bir neçə ölkədəki fermerlər kənd təsərrüfatı istehlakçılarına yalnız ağ qabıqlı yumurta almaq və qəhvəyi yumurtalardan imtina etmək üçün müraciət ediblər. Bunu bəzi ictimai xadimlər və sənətçilər sosial şəbəkələrdəki səhifələrində geniş yayıblar. Belə bir gözlənilməz müraciətin səbəbi nədir?

KONKRET.az xəbər verir ki, bu haqda informasiya Böyük Britaniyanın “Rai Al Youm” nəşrində yer alıb.

Mənbə bildirir ki, Londonda fermerlər insanları azacıq aqressiv quşlar tərəfindən qoyulan ağ qabıqlı yumurta almağa çağırıb.

“Al-Khalidzh 365” nəşrinə görə, quşçuluq təsərrüfatlarının sahiblərinə və alıcılara tünd qabıqlı yumurtalardan imtina etmək tövsiyə olunur. Nəticədə bu, istehsalçıları quşlara qarşı qeyri-insani olan bu xüsusi cinsdən imtina etməyə məcbur edəcək.

Qəhvəyi yumurta qoyan toyuqlar, ümumiyyətlə bir-birlərinə qarşı aqressiv davranırlar. Öz növbəsində, ağ yumurta qoyan toyuqlar əksinə, olduqca sakitdirlər, buna görə onlara daha az qəddarlıq tətbiq olunur.

Belə çıxır ki, qəhvəyi yumurta qoymaq aqressiv davranışdan sonra baş verir. Düzdür, bu, hələ tam olaraq sübut olunmayıb və müəyyən bir cins quşu haqqında hipotez mübahisəlidir. Mütəxəssislərin fikrincə, toyuqların davranışlarında ferma şəraitində yaşadıqları rejim və şərait böyük rol oynayır. Beləliklə, şərtlər nə qədər pis olsa, öldürülənədək davranışları daha aqressiv olur.

Bununla əlaqədar olaraq İngiltərə Baytarlıq Quşçuluq Birliyinin vitse-prezidenti Richard Jackson belə deyib:

“Ağ cücənin həmişə itaətkar olduğunu söyləmək düzgün olmazdı”.

Bu barədə Britaniyanın The Guardian qəzeti yazıb.

Qəhvəyi rəngli toyuqlar necə itaətkar ola bilər ki, onlar ildə 11 milyard yumurta istehsal edir, ağ rəngli toyuqlar isə əksinə bu rəqəmi ildə yalnız 45 milyona çatdırır.

Qeyd etmək lazımdır ki, Britaniyada və dünyanın bir çox ölkəsində alıcılar qəhvəyi yumurtaya üstünlük verirlər ki, bu da ağ yumurta satmağı çətinləşdirir. Təəssüf ki, fermerlər ağ yumurtaları emal üçün təhvil verməlidirlər, çünki onlara tələbat yoxdur.

Qəhvəyi yumurtaların üstünlük təşkil etməsi faktı acınacaqlıdır: milli səviyyədə, ingilislər 70-ci illərə qədər ağ yumurtalara üstünlük verirdilər. Onlar hesab edirdilər ki, belə yumurtalar daha təbii görünür, həm də ekoloji cəhətdən təmiz və faydalıdır.

Bu, qara çörək konsepsiyasına uyğun gəlir. Yeri gəlmişkən, ağ çörəyin mayalanması və emalı yalnız 1965-ci ildə icad edilib.

Babək Göyüş

KONKRET.az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*