Balığı mütləq limonla yemək lazımdırbackend

Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Balıq adətən sobada bişirilir və limonla təqdim edilir – bu, sadəcə ənənə deyil, eyni zamanda zərurətdir.

KONKRET.az Lent.az-a bu barədə sizə məlumat verir:

Balığın üzərinə limon dilimi qoymaqla bişirilməsi və ya yeməyin limon dilimi ilə bəzədilməsi yalnız ənənə deyil, həm də aşpazlar və həkimlər tərəfindən tövsiyə olunan üsuldur. Limon suyu, balıq zülallarına təsir edən turşular ehtiva edir. Bu turşular zülalların parçalanmasına və yeni dad birləşmələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olur – proses, turşu hidrolizi kimi tanınır, balığı daha yumşaq və ətirli edir.

Xoşagəlməyən qoxunun neytrallaşdırılması

Bəzən balıq kəskin və bəzilərə xoş gəlməyən qoxuya sahib ola bilər. Limon turşusu isə təbii neytrallaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərərək, istənməyən qoxuları aradan qaldırır.

Təzəliyin qorunması

Limonun antibakterial xüsusiyyətləri mikrobların artımını yavaşladır və balığın daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Bu xüsusiyyətlər limonu Aralıq dənizi və Asiya mətbəxində əvəzolunmaz inqrediyentə çevirir.

Sağlamlığa faydası

Balığın limonla birləşdirilməsi yalnız dadı zənginləşdirmir, həm də sağlamlıq üçün bir sıra faydalar təmin edir. Limon C vitamini ilə zəngindir – güclü antioksidant kimi immuniteti möhkəmləndirir, xolesterol səviyyəsinin azalmasına və iltihabların aradan qaldırılmasına kömək edir. Özü isə balıq, əla zülal mənbəyidir; limon isə bu zülalın həzm olunmasını yaxşılaşdıraraq yeməyi həm dadlı, həm də qidalı edir.

Balığın hazırlanmasında limon yerinə nə istifadə etmək olar?

Əgər əlinizdə limon yoxdursa, balığın dadını vurğulayan və toxumasını yaxşılaşdıran aşağıdakı alternativlərdən istifadə etmək olar:

Portağal və ya qreypfrut: Şirin meyvələrdir, lakin yüngül turşuluq əlavə edirlər. Xüsusilə marinadlarda daha yumşaq dad əldə etmək üçün uyğundur.
Alma və ya üzüm sirkəsi: Kəskin turşuluğu ilə balığı yumşaltmağa və xoşagəlməyən qoxunu aradan qaldırmağa kömək edir. Ancaq həddindən artıq istifadə olunmamalıdır ki, yemək çox turşu olmasın.
Ağ quru şərab: Balıq bişirmək üçün əla alternativdir. Şərabın turşuları balığın dadını açır və onu daha yumşaq edir.
Nar və ya qızılgil şirəsi: Yüngül turşuluq və meyvə notası verir. Marinad və ya sous üçün uyğundur.
Xiyar və ya kələm turşusu: Turşuluq əlavə edir və dadı gücləndirən ədviyyatlar ehtiva edir.
Yoğurt və ya qaymaq: Çox turşu olmasa da, yüngül turşuluq xüsusiyyəti ilə balığın dadını balanslaşdırır.

Əsas olan, əldə etmək istədiyiniz nəticəyə uyğun alternativi seçməkdir: turşuluq üçün sirkə və ya lime, daha yumşaq və şirin dad üçün isə portağal və ya nar şirəsi daha uyğundur.

  • Aqa
    Fevral 22, 2025 - 19:02

    Elə elə yeyirəm narahat olma

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*