Həkim ürək üçün ən təhlükəli qida məhsullarının adlarını çəkdibackend

Həkim ürək üçün ən təhlükəli qida məhsullarının adlarını çəkdi

Ürək-damar xəstəliklərinin inkişafını minimuma endirmək üçün qırmızı ətdən, emal olunmuş qidalardan, enerji və alkoqoldan imtina etmək lazımdır.

KONKRET.az xəbər verir ki, bu sözləri kardioloq Pablo Kanepa İspaniyanın “La Vanguardia” qəzetinə açıqlamasında deyib.

Onun sözlərinə görə, sağlamlığına nəzarət edən insanlar gündəlik 45 dəqiqə fiziki fəaliyyətə vaxt ayırmalı, pis vərdişlərdən imtina etməli, meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, balıq və zeytun yağı ilə zəngin olan Aralıq dənizi pəhrizinə üstünlük verməlidirlər.

Kanepa qırmızı ətin ürək üçün xüsusilə təhlükəli olduğunu vurğulayıb.

Bu məhsul çox miqdarda doymuş yağ ehtiva edir, onun istifadəsi məhdud olmalıdır. Əvəzində isə qoz-fındıq, zeytun yağı və balıq yeyilməlidir.

Kardioloq, menyuda pəhriz kimi toyuq ətini daxil etməyi məsləhət görüb.

Həmçinin səhər yeməyi üçün çörək və dənli bitkilərdən, habelə rahat qidalardan qaçın. Bu cür qidalar 2-ci tip diabet riskini artıran trans yağları ilə zəngindir.

Kanepa alkoqolsuz enerji içkilərinin istifadəsini qətiliklə tövsiyə etmir, kofeindən əlavə, onların tərkibində çox miqdarda şəkər və zərərli əlavələr var.

Energetiklər sinir sisteminə həyəcan verici təsir göstərir və bu da öz növbəsində ürək əzələsində problem yarada bilər.

Krem və kərə yağı istehlakını məhdudlaşdırmaq faydalıdır və yüksək təzyiqlə əlaqəli risklərin qarşısını almaq üçün duz qəbulunu azaldın.

Həkimin dediyinə görə, alkoqoldan imtina etmək lazımdır ki, bu da ürək tutma və miokard infarktı, həmçinin beyin zədələnmə şansını ciddi dərəcədə artırır.

Daha əvvəl bildirilib ki, həftədə bir və ya iki dəfə gündüz yuxusu infarkt və ya insult riskini azalda bilər.

Babək Göyüş

KONKRET.az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*