Yeni il zəngin süfrə deməkdir. Heç kim də heç nəyə baxmayıb bu zənginlikdən bolluca bəhrələnmək istəyir. Amma həddən ziyadə çox yemək ciddi fəsadlar yaradır.
Bəs, bayram günlərində masadakı həddindən artıq yeməkdən necə qorunmaq olar?
KONKRET.az xəbər verir ki, yeni il bir çox insanın həmişəkindən daha tez-tez yemək yediyi bayramlardandır. Bayram süfrəsində “yox” cavabı ümumiyyətlə qəbul edilmədiyindən, qəlyanaltıdan və ya məsələn, desertdən imtina edib-etməyəcəyinizi özünüz üçün əvvəlcədən qərar verməlisiniz.
Əgər qəlyanaltıdan vaz keçə bilmirsinizsə, doymuş yağ, şəkər və duzu az olan qidalar və yeməklər seçiminə diqqət yetirin, naharda həddən artıq çox qidalansanız, o zaman axşam yeməyini çox yüngül saxlayın.
Restoranda yemək yeyən zaman onun saytındakı menyunu əvvəlcədən yoxlamaq yaxşıdır. Tez-tez yeməklərin qida dəyəri haqqında məlumat var. Bu yolla, başqalarının məsləhətinə güvənmədən tam olaraq sizin üçün uyğun olanı seçə bilərsiniz. Seçdiyiniz yeməyi diqqətlə öyrəndikdən sonra ona bəzi dəyişikliklər etməyi xahiş edə bilərsiniz.
Hansı yeməkləri seçmək lazımdır?
Diyetoloqlar yağsız ət kəsimini yeməyi və qırmızı ət istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər. Balıq, toyuq, hinduşka və tərəvəzə üstünlük verilir. Restoranda nahar və ya şam yeməyi yeyərkən qızardılmış yeməklərdən, xəmir xörəklərindən və ya pendir və qaymaq əsasında ağır souslu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Meyvə əsaslı desertlər qəbul edilir.
Tərəvəzin faydaları nələrdir?
Tərəvəzlərin yaxşı bir hissəsini yemək (yağ və ya digər yağlı souslar olmadan) bədəni vitaminlər, minerallar, liflə təmin edəcək və boşqabınızı lazımsız qidalarla doldurmağınıza mane olacaq.
İçmək, yoxsa içməmək?
Orta dərəcədə spirt istehlakı qadınlar və 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün gündə 15 q, kişilər üçün isə 30 q təşkil edir. Daha çox içsəniz, spirt sağlamlığınıza zərər verəcəkdir. Şəkərli sərinləşdirici içkilərdən də ehtiyatlı olmalısınız.
Bayram günlərində qohumlarla, dostlarla düzülmüş süfrə arxasında görüşürük. Ancaq vaxt keçirmək üçün başqa variantlar var: gəzintilər, təbiətə səyahətlər, gündüz gəzintiləri, balıq ovu və odda bişirilmiş balıq şorbası. Belə bayramlar təkcə fiziki deyil, həm də ruhi sağlamlığa daha çox fayda verəcək.
Vəli Həsənoğlu,
KONKRET.az