Qız bir ay hər gün sarımsaq yedi: Nəticəsi hərkəsi şoka saldıbackend

Qız bir ay hər gün sarımsaq yedi: Nəticəsi hərkəsi şoka saldı

Sarımsağın dadı xoşagəlməz olsa da, bəzi iddialara görə, xolesterolu və qan təzyiqini aşağı sala bilən sağlam bir məhsuldur.

KONKRET.az lent.az-a istinadən bildirir ki, Lou Mudge adlı bir qadın hər gün bir diş çiy sarımsaq yeməyə qərar verib.

“Mən bir ay ərzində demək olar ki, hər gün çiy sarımsaqlı pesto (və ya sarımsaqlı reyhan əzməsi) yedim və bəzi heyrətamiz dəyişikliklər hiss etdim”, – o vurğulayıb.

Onun sözlərinə görə, dərisinin vəziyyəti yaxşılaşıb – rəngi daha aydınlaşıb. Lou Mudgenin sözlərinə görə, o, demək olar ki, bütün yetkinlik dövrü hormonal sızanaqlarla mübarizə aparıb. Buna görə də indiki “şüşə dəri” effektindən çox məmnundur. Məqalədə deyilir ki, sarımsağın üzdəki sızanaqlara səbəb olan mikroorqanizmlərlə mübarizə apararaq dəri sağlamlığını yaxşılaşdıra bilən antimikrobiyal və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir.

Qız vurğulayır ki, özünün dərisinin vəziyyətinə təsir edən sarımsaq olduğunu təsdiqləməyə hazır deyil, çünki bir ay ərzində həyatında çox şey dəyişib. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, sarımsaq iltihabı azalda bilər, bu da dərinin sağlamlığının yaxşılaşdırılmasında, sızanaqların və ya digər dəri xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaqda rol oynaya bilər.

“Mən çiy sarımsaq yeməyin ilk həftəsində həzm sistemində bəzi qıcıqlanmalar hiss etdim, lakin ayın sonuna kimi o, düzəldi. Bəlkə də mənim həzm sistemim düşündüyümdən daha yaxşı uyğunlaşa bilir” – o bildirib.

Dietoloq qeyd edib ki, çiy sarımsaq həqiqətən də mədə narahatlığına səbəb ola bilər ki, bu da bəzi insanlarda şişkinlik, ürək yanması və qaz kimi əlamətlərlə müşayiət olunacaq. Bununla belə, ekspertin fikrincə, sarımsağın tərkibində prebiotik lif var, həzm sistemindəki faydalı bakteriyaları qidalandıraraq bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər, ancaq İBS olmayan insanlarda.

Bundan əlavə, bir ay sarımsaq yedikdən sonra qız ağızdan qoxu gəldiyini hiss edib:

“Çox narahat olmazdım, amma bu, səhərlər yaxşı diş fırçalamadan sonra belə qalıcı bir qoxudur. Əminəm ki, itim danışa bilsəydi, şikayət edərdi”.

Dietoloqun fikrincə, bunun səbəbi sarımsaqda kükürd birləşmələri var və onlar parçalandıqda ağız qoxusuna səbəb olur:

“O, iltihabı azaldaraq və ağ qan hüceyrələrinin sayını artıraraq immunitet sisteminizi dəstəkləyə bilər. Özünüzü pis hiss etdiyiniz zaman sizə kömək edən antiviral xüsusiyyətlərə malik olduğu deyilir. O, həmçinin qan təzyiqini və qan şəkərini dəstəkləməyə və aşağı salmağa kömək edə bilər”.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*