İtburnunun faydaları açıqlandıbackend

İtburnunun faydaları açıqlandı

İtburnu əsrlərdir ənənəvi təbabətdə istifadə olunan və zəngin qidalandırıcı tərkibi ilə sağlamlığa bir çox fayda təmin edən bitkidir.

KONKRET.az pravda.az-a istinadən bildirir ki, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirməkdən başqa, antioksidant xüsusiyyətləri ilə bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur. İtburnu həmçinin həzm sistemi, dəri sağlamlığı, əzələ ağrıları və ürək sağlamlığı kimi sahələrdə də faydalıdır.

İtburnu nədir?

İtburnu botanik dünyasında Rosa canina kimi tanınan bir bitkidir. Gülgiller (Rosaceae) ailəsinə aid olan bu bitki, xüsusən Avropa, Asiya və Şimali Afrikada təbii olaraq yetişir. Meyvəsi yazın sonu və payızın əvvəlində yetişir, kiçik, parlaq qırmızı və ya narıncı rəngdə olur və ətlidir. İtburnunun yüksək C vitamini tərkibi immunitet sistemini gücləndirməkdə vacibdir və antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində yaşlanmanı gecikdirir, ürək-damar sağlamlığını qoruyur.

İtburnunun faydaları

İmmunitet sistemini gücləndirir: Yüksək C vitamini sayəsində itburnu, soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklərə qarşı mübarizəni artırır.

Antioksidant xüsusiyyətləri: Flavonoidlər və karotenoidlər kimi maddələr, sərbəst radikalların səbəb olduğu hüceyrə zədələrini qarşısını alır.

Həzm sistemini dəstəkləyir: İtburnu bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyərək həzm sistemini asanlaşdırır.

Əzələ ağrılarını yüngülləşdirir: İtburnunun antiinflamatuar xüsusiyyətləri osteoartrit kimi xəstəliklərdə ağrıları azaldır.

Ürək sağlamlığını qoruyur: Təsirli şəkildə qan təzyiqini nizamlamağa və xolesterol səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir.

Dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır: İtburnu yağı dərinin elastikliyini artırır, nəmləndirir və yaşlanma əlamətlərinin qarşısını alır.

İtburnu necə istifadə edilir?

İtburnu çayı: İtburnu meyvələri, isti su ilə dəmlənərək hazırlanan çay, soyuqdəymə və gripdən qorunmağı təmin edir və həzm sistemini yaxşılaşdırır.

İtburnu marmeladı: Təzə meyvələrdən hazırlanan marmelad səhər yeməklərində istifadə edilə bilər.

İtburnu şirəsi: Qaynadılmış meyvələrdən hazırlanan şirə, içki və ya şirniyyatlarda istifadə edilə bilər.

İtburnu tozu: Quru meyvələrdən hazırlanan toz, yeməklərə və içkilərə əlavə edilə bilər.

İtburnu yağı: Dəri baxımı məhsullarında istifadə olunur və həmçinin yeməklərə əlavə edilə bilər.

İtburnu mürəbbəsi: Qəlyanaltılarda və ya səhər yeməklərində istifadə edilən təbii şirniyyatdır.

İtburnu çayının faydaları

İtburnu çayı dərinin təmizlənməsinə, arıqlamağa, stres və narahatlıqla mübarizəyə kömək edir. Bu çay, aşağı kalorili olması və metabolizmanı sürətləndirici təsiri ilə pəhrizə uyğun gəlir, həmçinin sinir sistemini sakitləşdirir və yuxu keyfiyyətini artırır.

İtburnu çayı necə hazırlanır?

Lazım olanlar:

2 yemək qaşığı qurudulmuş itburnu (təxminən 15-20 ədəd)

2 su stəkanı su

İstəyə görə: bal, limon, darçın

İtburnu çayı hazırlayarkən, meyvələri əzib suya əlavə etmək çayın dadını və faydasını artırır.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*