Lester Universitetinin britaniyalı alimləri orqanizmi bağırsaq xərçəngindən qoruyan qırmızı üzüm, fıstıq və qaragilədə olan resveratrol adlı bitki birləşməsini tapıblar.
KONKRET.az lent.az-a istinadən bildirir ki, elmi kəşflə bağlı “The Guardian” qəzeti xəbər verib.
Tədqiqatın nəticələri əvvəllər təmizlənmiş resveratrolun həzm olunmamış bağırsaqlara çataraq siçanlarda şişlərin böyüməsini ləngidə biləcəyini aşkar edən komandanın on ildən çox işinə əsaslanır.
Yeni layihənin məqsədi bağırsaq polipləri – müalicə edilmədiyi zaman xərçəngə çevrilə biləcək kiçik böyümələr üçün skrininqdən keçmiş 50-73 yaşlı insanlar üzərində sınaqlar keçirməkdir.
Təcrübənin bir hissəsi olaraq bütün xəstələrdə poliplər çıxarılacaq. Daha sonra bir qrupa üç il müddətində aspirin və ya aspirin və metforminin kombinasiyası (diabet dərmanı) veriləcək.
Digər qrup bir il ərzində təmizlənmiş resveratrol və ya plasebo qəbul edəcək.
Bütün xəstələr daha sonra poliplərin yenidən böyüməyə başladığını müəyyən etmək üçün kolonoskopiyadan keçəcəklər. Sınaq uğurlu olarsa, bağırsaq poliplərinin əmələ gəlməsi riskini azaltmaq üçün sınaqdan keçirilmiş müalicələrdən hər hansı biri təklif oluna bilər.