Bu ölkədə kartofun kilosu 500 avrodurbackend

Bu ölkədə kartofun kilosu 500 avrodur

Dünyanın ən bahalı kartofu Fransadan gətirilən La Bonnotte çeşididir. Kartofun kiloqramı təxminən 500 avroya satılır.

KONKRET.az bu kartof növü ilə bağlı məlumatları təqdim edir:

Qara kürü, pendir, bal, yer mantarı… Bahalı qida növləri arasında sən demə, kartof da var imiş.

Fransada kartof çox qiymətli məhsul sayılır! Yalnız Noirmoutier adasında yetişdirilən karrtofdan söhbət gedir. Onun aristokratik adı olan La Bonnottenin 450 qram qiyməti təxminən 300 ABŞ dollarına başa gəlir. Təəccüblü deyil ki, La Bonnotte turizm, balıqçılıq və dəniz duzunun buxarlanması ilə yanaşı, Fransanın Atlantik sahillərində, La Roşel şəhəri yaxınlığında yerləşən adanın iqtisadiyyatının mühüm tərkib hissəsidir. La Bonnottenin başqa bir xüsusiyyəti odur ki, bu növ kartof, belə demək mümkünsə, başqa heç bir yerdə yetişdirilmir. Bəli, qiymətli kök yumruları alsanız və dünyanın ən bahalı kartofunu öz evinizdə əksəniz belə, 100% ehtimalla bu təşəbbüsdən yaxşı bir şey olmayacaq. Bunun sirri təkcə kartof çeşidində deyil, həm də Noirmoutierin unikal təbii şəraitindədir.

Adanın qumlu torpaqları var və yerli fermerlər La Bonnotteni mayalandırmaq üçün sahil dalğalarında tutulan dəniz yosunlarından istifadə edirlər. Eyni zamanda, tipik olan bütün ada dünyanın ən bahalı kartoflarına verilmir – onlar yalnız La Bonnotte becərilməsi üçün torpağın ideal olduğu və havası olan kiçik bir torpaq sahəsində əkilir.

Ənənəyə görə, La Bonnotte fevralın əvvəlində La Çandeleurda əkilir – katolik ənənəsində Tanrının Təqdimatı kimi görünən pancake bayramı və xalq ənənəsində qışdan yaya keçidi simvollaşdırır. Məhsul 90 gündən sonra, mayın əvvəlində yığılır.

Noirmoutier adasında ildə orta hesabla 100 tondan çox La Bonnotte yığılmır. Yeri gəlmişkən, kartof yalnız əl ilə yığılır, çünki onların kök yumruları çox zərifdir və istənilən avadanlıq onlara asanlıqla zərər verə bilər. Hər hansı bir fransız aşpazı bu çeşiddə olan kartofun qabığını çıxarmaq fikrini cinayət adlandırar, çünki diqqətsiz aşpaz nəinki qiymətli məhsulu zədələyəcək, həm də onu başqa nüanslardan da məhrum edəcək.

Bəziləri üçün Noirmoutier adasının kartofu qeyri-müəyyən şəkildə şabalıdı, bəziləri üçün isə qozu xatırladır. Bundan əlavə, La Bonnotte maraqlı bir duzlu dada malikdir. Bu, Noirmoutier fermerləri tərəfindən gübrə kimi istifadə edilən yosunların şirəsini udan dəri sayəsində baş verir. Əlbəttə ki, La Bonnotte tez-tez sadəcə qaynadılmış və ya buxarda yeyilir, lakin o, həm də məşhur salatların əsas tərkib hissəsidir. Məsələn, Noirmoutier adasında yazın sonunda qiymətli kartof, qulançar və turp ilə bir salat dada bilərsiniz.

Bir sözlə, Fransada sizi şam yeməyinə dəvət edirlərsə, qarşınızda stolun üstünə bir qab qaynadılmış kartof qoyulursa, ev sahiblərini xəsislikdə ittiham etməyə tələsməyin.

Hazırladı: Rəsmiyyə Şərifova,

KONKRET.az

  • QARAQAPLAN
    İyun 11, 2024 - 10:02

    Kartof heç sevmədiyim ərzaqdır, bəlkə la bonettini yeyə bilərəm.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

*

*

*